wp3b86bbc8.png
wp12f193a6.png
wp84f4aa5d.png
wp4ced2fc1.png
wp5937aee5.png
wp0bbdd207.png
wpe1ff39ab_0f.jpg
wp5809e9fd.png
Litt om nasjonalromantikk

Malere

 

Midten av 1800-tallet kalles nasjonalromantikken i malekunsten. Noe som kjennetegner denne perioden, er at kunstnerne syntes det var viktig å male det som var spesielt norsk.

 

På denne tiden var Norge i union med Sverige. Derfor ble det viktig å vise at Norge var et flott og stolt land, selv om vi ikke var en selvstendig nasjon. Av den grunn malte kunstnerne Norges vakre, ville natur og bøndenes liv og tradisjoner. Maleriene hadde motiver både fra dagliglivet og fra viktige hendelser som avskjeder, skipsforlis og brylluper.

 

Kunstnerne på denne tiden ønsket å gi et idealbilde av virkeligheten. Derfor pyntet de gjerne på det de malte eller gjorde bildene mer dramatiske enn i virkeligheten.

 

Maleriene fra nasjonalromantikken har ofte mye varme og gyldne bruntoner.

Visste du at noen av kunstnerne la på slike farger for at bildet ikke skulle virke for nymalt? De ønsket at bildene skulle se gamle og flotte ut, slik som de gamle mestrenes.

 

Viktige kunstnere i nasjonalromantikken er J.C.Dahl og Hans Gude, som malte landskapsmalerier, og Adolph Tidemand som skildret det norske bondelivet. Det som regnes for nasjonalromantikkens høydepunkt i Norge er bildet «Brudeferden i Hardanger», som Tidemand og Gude malte sammen i 1848.

 

Mot slutten av 1800-tallet fikk vi en retning som kalles ny-romantikken. Det karakteristiske for denne retningen er at dagen blir byttet ut med kvelden og natten. Kunstnerne spesialiserte seg gjerne på et motiv som de malte igjen og igjen. En av de sentrale kunstnerne fra denne tiden er den norske maleren Harald Sohlberg. Sohlberg er kanskje mest kjent for sine vinterbilder fra Rondane.

 

Nikolai Astrup var også svært opptatt av landskapet. Han hentet nesten alle sine motiver fra hjembygden Jølster. Han ville skildre en spesiell naturfølelsen som han fikk av å ferdes i dette landskapet.

 

Theodor Kittelsen var også opptatt av det mystiske, romantiske og storslåtte i naturen. Kittelsen er kanskje mest kjent som eventyrillustratør.

 

wpa1dddf4c.jpg
Eit av dei mest kjende motiva frå nasjonalromantikken
Tidemann og Gude
Brureferd i Hardanger, 1848
147x183 cm
Målarar